söndag 29 januari 2017

Det blev ingen blus

Idag hade jag planerat att visa blusen som jag sytt till Fredrika och Josefines sew along. Jag hade köpt tyg och planerat att jag skulle spendera mellandagarna vid symaskinen. Men precis innan jul hände något, som jag inte riktigt har hunnit bearbeta än. Så jag lyckades inte hitta någon motivation under mellandagarna att sätta mig ner att sy. Istället för att presentera en blus idag, är min förhoppning att jag kommer göra det någon gång under 2017 istället

instagram

Men innan jag ger mig på att sy en blus, tänker jag sy klart det som skulle varit mitt bidrag till Monthly Makers till temat metall. 

torsdag 19 januari 2017

Mössan Riga

Då var det dags för det sista projektet som blev klart innan det nya året, mössan Riga av Clara Falk. I original blir mössan lite baggy vilket min inte blev, antagligen är det för att jag hade en helt annan masktäthet än mönstret angav. Eller det faktum att jag lite lätt tröttnade på mönstret och struntade i att sticka de sista sex varven av mönstret.

https://www.flickr.com/photos/146549513@N08/32293619266/in/album-72157678485199006/

Mössan var rätt så rolig att sticka, men som sagt så tröttnade jag på mönstret efter typ halva. Vilket var lite tråkigt eftersom det var så himla långt kvar då. Men eftersom jag tycker mönstret är så himla fint, så stickade jag vidare ändå. Fast jag vet inte om jag skulle rekommendera någon annan att sticka den. Möjligtvis till någon som tycker om att sticka lätta mönster som upprepar sig.

Mönster: Riga av Clara Falck (mönstret finns på Raverly)
Garn: Rauma Finull i färgerna 499, 401 och 4571
Stickor: 2,5 mm

tisdag 17 januari 2017

Och ett par strumpor åt lille, lille bror

I somras fick jag den underbara iden att jag skulle sticka strumpor till min familj i julklapp, men jag började med detta projekt lite väl sent så det blev bara ett par åt min lillebror. Så här i efterhand ångrar jag att jag inte stickade med större stickor, för att sticka ett par strumpor i storlek 46 på stickor 3mm tar en evighet(!!!).

https://www.flickr.com/photos/146549513@N08/32352640955/in/dateposted-friend/

Att sticka strumpor till någon annan i hemlighet utan att mätta dennes fötter är en konst i sig. Men tack och lov passade strumporna perfekt! Förvisso valde jag att inte sy ihop strumporna innan han hade provat dem, men tack och lov passade de perfekt så det var bara att sy ihop dem. Och för att ge lite perspektiv på hur stora ett par strumpor i storlek 46:or är, kan man jämföra med mina små strumpor i storlek 38,5:or ↓

https://www.flickr.com/photos/146549513@N08/32202605682/in/dateposted-friend/

Som ni ser så är även den första av mina Hermione Everyday Socks klar, den andra har jag stickat halvvägs på. Så ni kommer antagligen få se det färdiga paret innan månaden är slut ;)

Mönster: Eget mönster
Garn: Sandnes Garn Tresko i färgen 6081
Stickor: 3 mm

måndag 16 januari 2017

The force finally awakens

För ungefär ett år sedan släpptes den efterlängtade sjunde delen av Star Wars och som det fan jag är började jag givetvis leta stickmönster på temat. Efter lite letande stötte jag på The Force Awakens Hat och min lillebror sa genast att han ville ha en. Sagt och gjort stickade jag klart mössan på en vecka. Men när den var klar tyckte min lillebror att det var för varmt att använda mössa, så den blev liggande från mars till november innan den fotograferades. Efter fotograferingen glömde jag av att dela med mig av bilden här på bloggen, de som följer mig på instagram har redan sett den men här är den i alla fall. Jag presenterar The Force Awakens Hat.

https://www.flickr.com/photos/146549513@N08/32307390756/in/dateposted-friend/

Mönster: The Force Awakens Hat av Mrs. Luedeke (mönstret finns på Raverly)
Garn: Drops Karisma i färgerna 01 off white, 07 bright blue och 05 black
Stickor: 4,5 mm

Sedan i somras (efter att mössan stickades) har jag bojkottat garn från Drops, anledningen kan läsas här.

måndag 9 januari 2017

I hantverkshörnan: Januari

Denna månaden blir en liten kortare sammanfattning av mina pågående projekt. Det beror mest på att två av de fyra projekten jag hade igång i december har legat helt orörda medan de andra två blivit klara (det kommer bilder snart). Så i stället för att visa nästan identiska bilder som de föregående månad tänkte jag visa det enda nya projekt som jag håller på med.

https://www.flickr.com/photos/146549513@N08/31185608064/in/album-72157678485199006/

Så mitt nya projekt är ett nytt par Hermione's Everyday Socks. Detta är nog ett av mina favorit strumpmönster, så när det gått hål i det första paret bestämde jag mig för att sticka ett nytt par. Fast jag har kommit lite längre än vad jag hade gjort när bilden togs. Då var jag på hälen på strumpa 1, nu har jag precis stickat klart mudden på strumpa nummer 2.

lördag 7 januari 2017

Listan om skapande

Gott nytt år till er alla! Just nu sitter jag och knåpar ihop några nya inlägg med projekt som färdigställdes precis innan 2016 tog slut. Så jag tänkte att jag likaväl kunde passa på att fylla i Listan om skapande av Fredrika

Vilka tekniker skapar du mest i?
Fram tills i somras skapade jag nästan uteslutande genom stickning. Men med Fredrika och Josefins sybingo plockade jag fram min symaskin, som tidigare nästan bara plockats fram vid lagning av kläder. Så nu mera skapar jag främst genom stickning och sömnad, vilket kanske syns på bloggens innehåll ;)
Vilken är din bästa sida som hantverkare?
Detta är en super svårt fråga som jag har funderat på länge. Efter lite funderande så kom jag fram till att min bästa sida som hantverkare är att jag är bra på att sticka strumpor.

Vilken är din sämsta sida som hantverkare då?
Att jag har lite dåligt tålamod. När jag möter för många motgångar hamnar projekt lätt långt in i garderoben. Eller så växer projektet fram alldeles för sakta så jag påbörjar ett nytt projekt igen, vilket ofta leder till att jag har väldigt många projekt igång samtidigt.

Vilket projekt är du mest nöjd med?
Svår fråga! Men jag måste nog ändå säga att jag är mest nöjd med Nördicknittings mystierie mössa, för att den blev så jämn och fin. Fast den är lite tajt så jag använder den ytters sällan.

Har du något katastrofprojekt?
Det skulle nog vara den virkade grytlappen jag gjorde i syslöjden under högstadiet. Den ser ju inte ens ut som en grytlapp utan mer som en trekant som sitter fast på en rektangel.

Vad inspireras du av?
Jag inspireras av olika bloggar och instagramkonton, men även av filmer och tv-serier. Jag inspireras även mycket av olika artister som jag lyssnar på, inte bara deras kläder utan även deras musik och texter.

Vart tycker du bäst om att skapa?
Hemma i soffan eller fåtöljen med en kopp te och en bra film eller tv-serie. Eller på ett café med likasinnade. Det är så härligt att sitta och sticka i timtals med likasinnade och diskutera allt mellan himmel och jord (dock rör diskussionerna oftast stickrelaterade saker).

Hur tycker du bäst om att skapa?
När jag behöver en stund för mig själv tycker jag om att sätta mig med en stickning gärna tillsammans med lite musik eller en bra ljudbok i lurarna. Och kanske en kopp te.
Vilket är ditt bästa skaparminne?
Mitt bästa skaparminne är nog när jag och två jämnåriga kompisar spenderade en hel nyårshelg med att sticka var sin halsduk. Trots att vi hade börjat med samma antal maskor och samma mönster, resulterade det i tre rätt så olika halsdukar. En som såg ut som ett "S", en som blev V-formad och en som såg ut som ett "J". Det kan väl tilläggas att vi var typ 8 år gamla.

Vilket är ditt sämsta skaparminne?
Det skulle nog vara att min första Siri blev alldeles för liten för att använda.

Har du nått tips att lämna vidare?
Hitta personer som inspirerar dig som kan inspirera dig i ditt skapande och som kan få dig att utmana dig själv i ditt skapande. Och det viktigaste av allt tipset av alla: Skapandet är en process! Allting kommer inte vara perfekt första gången du skapar något nytt. För varje "misstag" lär man sig något nytt som man tar med sig till nästa gången du skapar.