onsdag 7 december 2016

Böcker jag läst nyligen

När jag startade bloggen för två år sedan hade jag tänkt att jag skulle skriva om böcker som jag läst. Av någon anledning som jag inte längre minns blev det inget den idén då. Men lite inspirerad av Jenny kände jag att det kanske var dags att göra något av idén. Så här är tre böcker och en novell som jag läst nyligen.
Gästkatten - Takashi Hiraide
Boken handlar om ett gift par i trettioårsåldern som hyr en lägenhet av en gammal dam. Hyresvärden tillåter dem inte att ha varken barn eller husdjur i lägenheten. En dag så får paret besök i sin trädgård av grannens katt, vilket blir starten på en underbarn vänskap mellan paret och katten. Detta är nog ingen bok som jag hade läst i vanliga fall på grund av dess poetiska språk, men denna underbara berättelse tog mig med storm.
Betyg: 4/5

Dimodes hästar - Agatha Christie
I år har jag läst fyra Agatha Christie noveller och detta var utan tvekan den mest förvirrande och konstigaste av dem. Det var väldigt svårt att få ett sammanhang i handlingen, vilket resulterade i att jag gick in på wikipedia efteråt för att förstå vad jag hade läst. Men jag efter att ha läst på wikipedia känns det inte som jag hade läst samma novell som den som skrivit texten på wikipedia. Jag vet ärligt talat fortfarande inte riktigt vad novellen handlade om, men de delar som jag hängde med på gör att den ändå inte blev helt underkänd.
Betyg: 2/5


När klockan slår fem - Denise Rudberg
Detta är den femte delen i serien om åklagarsekreteraren Marianne Jidhoff och utredningsgruppen som hon arbetar i. Boken utspelar sig under en väldigt varm sommar i Stockholm. Mitt i sommarvärmen blir tjejer överfallna och våldtagna i sina hem på ett sätt som liknar en tidigare våg av våldtäkter 20 år tidigare. Detta är faktiskt den bästa boken sedan den första av den enkla anledningen att historien är så gripande. Man vill liksom fortsätta läsa för att få reda på om den som utför dessa vidriga saker blir gripen. Jag tror att det går bra att läsa denna även om man inte läst de tidigare delarna, men författaren gör vissa referenser till tidigare böckerna som kanske inte förstår om man inte läst de tidigare delarna.
Betyg: 4/5

Hela Kakan - Kakan Hermansson
Denna bok har gjort mig både intresserad, frustrerad och arg. Det var intressant att få läsa om Kakans systers sjukdom och Kakans Adhd diagnos. Men jag kände mig även lite påhoppad när hon pratade om skolan och dess genussyn som hon totalt sågade. Jag är helt med på att vissa skolors genus arbetet inte är det bästa MEN som blivande förskollärare vet jag att den synen och sättet att arbeta med genus som Kakan presenterade i sin bok inte alls stämmer in på alla lärare. Därför blir jag faktiskt lite arg för att hon drar alla i yrket över en kam. Men trots det tycker jag att boken är värd att läsa.
Betyg: 3/5

Har du läst någon intressant bok som du skulle vilja mig tipsa om?

Bildkällor: 1, 2, 3, 4

9 kommentarer:

 1. Tack för boktipsen! Jag har läst ett par av böckerna om Marianne Jidhoff och de var bättre än jag förväntade mig, trovärdiga och konsekventa beskrivningar av personerna. Nästa gång jag läser något jag gillar ska jag åtminstone nämna det i bloggen.
  Påhopp på skolan och lärare är många och kanske oundvikliga. Alla har väl någon gång haft inkompetenta lärare som borde gjort något annat och alla tillbringar så många år i skolan och sitter sedan inne med sin egen sanning... Men man blir ledsen och arg ändå. Svepande påståenden som att skolan inget gör eller att lärare aldrig ser känns orättvisa. Och skolan ska ha lösningen på allt möjligt, ofta sådant som klarades av hemma förr, som grundfostran. Gah!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns lite som att skolan skall ta ansvar för allt som rör en god samhällsmedborgare. Men jag tycker verkligen inte att skolan ska på egenhand ta ansvaret uppfostra goda samhällsmedborgare, utan hemmet och det övriga samhället måste faktiskt ta sin del av ansvaret.

   Radera
  2. Och jag tycker verkligen att du skall börja tipsa om böcker! Jag läser ofta samma typ av böcker och därför tycker jag att det är jätte kul att få ta del av vad andra läser.

   Radera
 2. Vad roligt att kunna inspirera! Blir sugen på att ge Gästkatten en chans, har hört fler som tyckt den var bra. Har dock rätt svårt för böcker där djur har en allt för central roll (ironiskt nog då större delen av mitt liv kretsat runt hundar), men kanske är det värt ett försök ändå!
  Själv har jag knappt läst något i november-december. Planerar dock att ta igen det med råge i januari så då kan du (förhoppningsvis) få en hel hög boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tycker jag du verkligen skall läsa, den var förvånansvärt bra för att ha ett djur i fokus ;) Ser fram emot alla tips som väntar!

   Radera
 3. Tack för boktipsen!! Har nyligen läst "Miniatyrmakaren" av Jessie Burton. Mkt bra!!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar finnas lite delade meningar om den boken, men jag kanske skulle försöka på mig att läsa den i alla fall ;)

   Radera
 4. Roligt med lite boktips! Jag har också en novellsamling av Agatha Christie som jag ska ta mig an. Blir spännande att se om jag hänger med något! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla hennes noveller är inte så förvirrande som Dimodes hästar, så förhoppningsvis hänger du med bättre än vad jag gjorde i denna novellen ;)

   Radera

Jag sätter stort värde på alla era kommentarer! Om du inte vill kommentera som Anonym kan du välja alternativet "namn/url" under kommentera som. Där fyller du bara i ditt namn och skriver din kommentar, så är det bara att publicera den sen. Vill du även få mejl om svar på din kommentar klickar du bara i rutan "Avisera mig" innan du skickar din kommentar.